Istoria citrice
Rabu, 30 Oktober 2019
Edit
Istoria citrice
Aspectul plăcut de citrice copaci şi fructe a fost menţionat de mulţi călători vechi, chiar dacă fructul de citrice copaci nu a evoluat până la punctul ca un discontinue alimentare importante, parfum de toate părţile de copaci citrice, inclusiv flori şi fructe, au fost de dorit parfumieri de camere şi s-au gândit să respingă insectele.Apariția de citrice din Europa și orientul Mijlociu au crezut că au fost naturale care au loc native de arbori și arbuști, dar istoricii de astăzi cred că strămoșul copaci de citrice, Citrus medica L., a fost introdus de către Alexandru cel Mare din India, în Grecia, Turcia și Africa de Nord în secolul al 4-lea Î.hr. Citrice cele mai vechi a fost numit “citron.’
Există indicii străvechi din picturile murale din templul egiptean de la Karnak că arborii de citrice au crescut acolo. Au fost și alte sugestii care arbori de citrice poate fi cunoscut de Evrei în timpul exilului și sclavie de către Babilonieni în secolul 6 Î.hr. Chiar dacă speculațiile sugerează că arborii de citrice erau cunoscuți și crescuți de evrei, nu există nicio mențiune directă în Biblie despre citrice.
Prima înregistrare a citricei, Citrus medica L., în istoria europeană a fost făcută de Theophrastus, în 350 î.Hr., după introducerea fructului de către Alexandru cel Mare.
În istoria europeană timpurie, scriitorii au scris despre citrice persană, că a avut un parfum minunat și a fost considerat a fi un remediu pentru otrăvire, un îndulcitor respirație, și un respingător pentru molii.
Citrusul era bine cunoscut de culturile antice ale grecilor și mai târziu de romani. O frumoasă țiglă ceramică a fost găsită în ruinele Pompei după ce orașul a fost distrus de o erupție vulcanică a Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. Un alt mozaic în ruinele unei vile Romane din Cartagina, Africa de Nord, în secolul 2, a arătat în mod clar de fructe de la o lămâie și de la o lamaie fructe în creștere pe o ramură de copac.
Mozaicurile creștine timpurii din țiglă datând din anul 300 d.Hr. de portocale și lămâi au fost prezentate în culori galben-lămâie și portocaliu, înconjurate de frunze verzi și ramuri de copac proaspăt tăiate; relicvele pot fi văzute încă în Istanbul, Turcia, la moscheile care au fost odată biserici ale împăratului Constantin.
Nu se știe cum, unde sau când excepționale prezent soiuri de copaci de citrice dezvoltate, cum ar fi portocale dulci, lămâie, portocală, lămâie, grapefruit, sau pummelo, dar se pare că există un consens de opinii că toate aceste citrice evoluții și îmbunătățiri au fost obținute de către naturale și artificiale de selecție și evoluție naturală. Este bine cunoscut faptul că romanii erau familiarizați cu portocala acră, Citrus aurantium L. și cu lămâia, Citrus limon. După căderea Romei în fața invaziilor barbare și a musulmanilor, statele arabe au răspândit rapid soiurile îmbunătățite în mod natural de citrice și copaci în mare parte din Africa de Nord, Spania și Siria. Răspândirea portocalei acre, Citrus aurantium L., și a lămâii, Citrus limon, a extins creșterea și plantarea acestor copaci la scară mondială prin plantarea semințelor, care au produs citrice foarte asemănătoare cu pomii părinți. Cucerirea cruciadelor arabilor a răspândit mai târziu plantarea de citrice și creșterea în întreaga Europă.
Portocala dulce, Citrus sinensis, a apărut târziu în anii 1400, aproape de timpul lui Cristofor Columb, care a descoperit America. După ce rutele comerciale au fost închise când turcii au învins Imperiul Roman de Est în 1453, centrat în Constantinopol (Istanbul), mulți regi europeni au început să caute rute alternative, comerciale, maritime pentru a deschide comerțul cu navele cu China și India. Introducerea dulce de portocale în Europa a schimbat dinamica importanței citricei în lume. Călătoria exploratorului portughez, Vasco de Gamma, a înregistrat că în 1498 în India erau mulțimi de portocali și toate fructele aveau un gust dulce. Noul soi de portocale dulci, cunoscut sub numele de "portocaliu Portugalia" a provocat o creștere dramatică a plantării de citrice, la fel ca apariția mult mai târzie a introducerii copacului "Washington buric orange" în California.
Var, Citrus latifolia, a fost menționat pentru prima dată în istoria europeană de Sir Thomas Herbert în cartea sa, Călătoriile, care a înregistrat că el a găsit în creștere “portocale, lămâi, și limes” de pe insula Mozambic în mijlocul anilor 1600. Var copaci astăzi sunt disponibile în multe soiuri.
În 1707, misiunile spaniole au fost în creștere portocale, smochini, gutui, rodii, piersici, caise, mere, peri, mure, nuci pecan și alți copaci, conform documentelor horticole.
Portocala mandarină, Citrus reticulata, a fost descrisă în istoria chineză la sfârșitul anilor 1100, dar a fost necunoscută în Europa, până când a fost adusă dintr-o provincie mandarină din China în Anglia în 1805, unde sa răspândit rapid în întreaga Europă.
Pummelo, Citrus grandis, de asemenea, numit shaddock şi “Adam pe Apple” a fost în creştere în Palestina la începutul anilor 1200 şi a fost plantate şi cultivate de arabi. Pummelo se crede că are o origine asiatică și a fost plantată ca sămânță în Lumea Nouă.
Grapefruitul, Citrus paradisi, se crede că a apărut ca o mutație din copacul pummelo. Grapefruit-au numit astfel pentru că au crescut în grupuri, cum ar fi strugurii, dar cele mai multe gradinari le-a considerat a fi necomestibile până A. L. Duncan a fost un remarcabil răsad grapefruit, care a fost numit Duncan grapefruit în 1892; original copac este încă în viață și în creștere în Florida.
Christopher Columbus a introdus citrice pe insula Haiti în 1493. Se crede că el a adus semințe de citrice pentru a fi plantate și cultivate de portocale acru, portocale dulci, citron, lamaie, tei, și fructe pummelo. Înregistrările arată că acești copaci de citrice au fost bine stabiliți în coloniile americane în aproximativ 1565 la Saint Augustine, Florida și în Carolina de Sud de coastă.
William Bartram raportat în celebra sa carte de botanică, Călătoriile, în 1773 că Henry Laurens din Charleston, Carolina de Sud, care a servit ca Președinte al Continental Congrees, a introdus "masline, lime, ghimbir, everbearing căpșuni, zmeură roșu, albastru și struguri" în Statele Unite ale americii colonii după anul 1755.
William Bartram în cartea sa, Călătoriile, a raportat că lângă Savannah, Georgia, “este interesant de observat că cât mai târziu 1790, portocale au fost cultivate într-o anumită cantitate de-a lungul coastei, şi în acel an unele 3000 galoane de suc de portocale au fost exportate.”
Multe dintre aceste plantații de portocali sălbatici au fost văzute de exploratorul american timpuriu, William Bartram, conform cărții sale, Călătorii, în 1773, în timp ce călătoresc în jos pe râul Saint John din Florida. Bartram a crezut în mod eronat că acești portocali erau originari din Florida; cu toate acestea, ei au fost stabiliți cu secole mai devreme de exploratorii spanioli.
Industria citricelor a început să se dezvolte rapid în 1821, când spaniolii au renunțat la teritoriile lor și la numeroasele plantații de portocale în Statele Unite. Plantațiile de portocale sălbatice au fost lucrate cu soiuri îmbunătățite, iar rezidenții care călătoresc în Florida au realizat cât de răcoritoare au gustat sucul de portocale; astfel au început transporturile de portocale, grapefruit, lămâi și lămâi care au fost trimise la Philadelphia și New York prin cale ferată și nave în 1880.
Plantările de citrice au fost făcute pe scară largă în California de către misionarii spanioli; totuși, industria comercială a început să crească odată cu boom-ul Goanei după Aur din 1849, iar eforturile de a furniza minerilor din San Francisco citrice au avut succes. Finalizarea căii ferate transcontinentale a stimulat în continuare industria citricelor, deoarece citricele ar putea fi trimise rapid pe piețele din est. Mai târziu îmbunătăţiri de refrigerare a ajutat la creşterea citrice în creştere şi plantare, în principal portocale, lămâi şi limes în întreaga lume în 1889.
Florida la prima producție de citrice dominat în Statele Unite, dar din cauza unor îngheață devastatoare în 1894 și 1899, Satsuma portocali au fost practic distruse în statele din Golf. Mii de hectare de portocali Satsuma au fost distruse în Alabama, Texas şi Louisiana în congela greu de 1916; astfel producţia de citrice din Statele Unite a început să treacă din Florida în California.
Citrusul este comercializat în întreaga lume ca un fruct benefic de sănătate care conține vitamina C și numeroase alte vitamine și minerale în marmeladă de portocale și citrice, fructe proaspete și concentrate de sucuri de citrice congelate și fierbinți.